Hardlooptrainer met passie

Peter Goedhart (1957)
Oud-politieagent, ervaren (marathon)hardloper
Gediplomeerd Hardlooptrainer 3 Atletiekunie sportmasseur NGS en Bootcamptrainer AALO.

Jarenlang liep ik met mijn tennismaatje een vast rondje over de dijk bij Westervoort. We waren 16/17 jaar en probeerden telkens een korter te doen over de afstand van ca. 5 km. In een notitieblokje werd elke week de tijd genoteerd. Veel sneller werden we niet, maar wat maakte het ui,t we hadden plezier en we waren goed bezig.

Het hardlopen zorgde voor een goede basisconditie wat me later in mijn werk bij de politie goed van pas zou komen. Het hardlopen in mijn puberjaren is de grondslag geweest om een leve lang te kunnen blijven genieten van het soepel kunnen bewegen en een bewustwording te creeeren van het belang ervan.

Toch kwam er in de wekelijkse trainingsloop na 30 jaar een dip. Ik ging mij toeleggen op een andere hobby, muziek maken en in plaats van toch minimaal 1 x per week hardlopen ging mijn vrije tijd volledig op aan gezin, werk en muziek.
Resultaat: een buikje en pijn in mijn rug bij het opstaan. De confronterende opmerking van mijn dochter “Papa je bent de minst sportieve uit ons gezin”, maakte duidelijk dat het roer om moest.

Ik meldde mij aan bij de plaatselijke Atletiek- en wandelvereniging DAK in Drunen en ging hardlopen. Bewust van veranderende tijden leek het me goed om in te stappen bij de Start-to-Run groep die dat najaar startte. Onder leiding van een gezellige enthousiaste Start-to-Run trainer, Theo, leerde ik het hardlopen en een gezellig netwerk van mensen kennen met dezelfde passie.
Na 10 jaar loop ik daar nog en ben frequenter, harder en over langere afstanden gaan lopen met nog meer plezier.  Huidige doelstellingen en ambities waar ik als Start-to-Runner alleen maar van kon dromen.
Inmiddels diverse marathons gelopen o.a. Rotterdam, New York, Berlijn, Parijs. Niet de tijden van de Kenianen ;-) maar doorgaans tussen de 3.30 uur en 4 uur. Het volbrengen van een marathon geeft plezier en vooral voldoening! Het hardloopvirus me heeft gegrepen en dat wil ik graag overdragen.

Maar hoe kan je dat nu zo effectief mogelijk aan zoveel mogelijk adsprirant lopers overdragen? Natuurlijk als hardlooptrainer! Theo wederom mijn begeleider tijdens de cursus hardlooptrainer niveau 3 van de Atletiekunie die ik in 2015 wist af te ronden. Ik kon aan de bak om mijn passie over te dragen en nog meer te leren van wat de hardloopsport in al haar facetten in zich heeft.

Heb je een trainer nodig om de hardloopsport te beoefenen? Dat niet, maar ik ben beter gaan hardlopen. Naast het gegeven dat het in je agenda staat loop je gevarieerder, traint samen naar een doel, is het trainen met elkaar gezelliger. En looptechniek? Doe je echt niet als je alleen bent!

Is een marathon het enige wat telt? Nee zeker niet! Er zijn zoveel mooie doelstellingen. Wat te denken om een trailrun te gaan lopen, een 5 of een 10 km tijdens een evenement of zomaar wekelijks een training omdat je je goed wilt voelen en hardlopen je energie geeft. Hardlopen is nou eenmaal een gezonde vrijetijdsactiviteit maar je moet het wel met beleid opbouwen.

Certificaat invaltrainer